Vi bliver

"Vi skal slæbes herfra"

Naturen, jagthytten og fællesskabet i Lintrup er lige det, Lene og Dan Zoega Nielsen søgte. Her har de fået ønskerammen for deres lille familie med Rasmus på ni, Anna på fem, hunden, kattene og bierne.

I deres ejendom ved Lintrup har de masser af plads og muligheder. Hunden Freya suser rundt på grunden og tager glad imod gæster. Katten kommer også indsmigrende forbi på gårdspladsen. Og fra 'laden' lyder Rasmus' trommehvirvler, mens Anna er helt opslugt blandt prinsesseslotte i legehjørnet i stuen.

Masser af plads og muligheder
Lene er vokset op i Vejle, og Dan er ægte ripenser. De boede en del år i Odense, inden de flyttede til Lintrup i Vejen Kommune.

Jagthytten ved Lintrup fandt de, da de for år tilbage var på besøg hos deres venner, der nu også er naboer. Dengang boede de i lejlighed i Odense, hvor de begge havde arbejde. "Vi var vildt glade for Odense, men vi vidste begge, at vi gerne ville tilbage til Jylland og bo på landet med masser af plads; vi hører til herovre", smiler Lene.

Huset har tidligere fungeret som en jagthytte. Men hytten blev ikke brugt længere. Den var ikke til salg på det tidspunkt, derfor tog de selv kontakt til ejeren, og det lykkedes efter noget tid at få lov til at købe ejendommen med hus og knap en hektar jord med egen skov.

Drømmehuset
"Vi er stort set selvforsynende med brænde fra vores lille skov og har mere strøm, end vi bruger fra solcelleanlægget på taget. Og måske etablerer vi jordvarmeanlæg på et tidspunkt", fortæller Dan engageret.

Dan og Lene har i årenes løb brugt mange kræfter på at renovere huset og gøre det til deres drømmehus. De er færdige med stueetagen og er næsten færdige med istandsættelsen af førstesalen. Det glæder Anna sig til, for hun skal have sit eget nye værelse deroppe.

Jagthytten og grunden er Lene og Dans livsprojekt. Når førstesalen er færdig, bliver det næste projekt haven og deres lille skov. Derefter finder de nok et andet fælles projekt.

Her er vi med til at gøre en forskel
De ville gerne flytte til et aktivt landsbymiljø med geografisk central placering i forhold til arbejdsmuligheder. Det har de også fundet i Lintrup. "Her er en sund græsrodskultur med mange, der er med i frivilligt arbejde. Og det fællesskab vil vi gerne være en del af, for intet kommer af sig selv, og her kan vi være med til at gøre en forskel", siger Dan.

"Der er ingen forventninger til, hvor meget eller hvor lidt man bidrager med, for det er jo forskelligt, hvad man kan og har lyst til," supplerer Lene.

"I starten deltog vi i byfest, maj-grillaften og den slags. Efter vi har fået børn, er vi kommet med i meget mere, for eksempel er Dan koordinator for badmintontræningen og spejderleder, og jeg er med i byfestudvalget, der arrangerer den årlige byfest, og i skolebestyrelsen. Og vi er begge med i et rengøringshold, der frivilligt gør hallen ren"

Godt sted for børnefamilier 
"Lintrup er en lækker lille by med mange aktive både yngre og ældre mennesker. Faktisk synes vi, at her er mange yngre børnefamilier. Vi har da også alle tiders børnehus med børnehave, SFO og skole til 6. klasse, og børnene har en fantastisk god mulighed for indlæring", fortæller Dan tilfreds.

"Der er mange aktiviteter i hallen fx fastelavn, julemarked og diverse sportsgrene. - Hallen er virkelig et mødested for børn, unge og ældre, der benytter stedet til fritidsaktiviteter", supplerer Lene.

"Selvfølgelig kan vi savne pulsen og shoppingmulighederne i Odense, men her er vi ikke bare en lille brik, her er der interesse for hinanden. Vi har trygge rammer for vores børn, masser af plads og kort køreafstand til rigtig meget. Under en halv time, så er vi ved havet, og der er gode indkøbsmuligheder i Rødding, Brørup og Vejen", siger Lene. "Men vi er bundet af at have bil", supplerer Dan.

Fisk, bier og sten
Både Anna og Rasmus går til gymnastik i den lokale ungdoms- og gymnastikforening, Rasmus går til spejder og Lene går til zumba i forsamlingshusets danseskole.

Når ikke istandsættelsen af drømmehuset tager al fritiden, er Dan og Rasmus ivrige lystfiskere og nyder at fiske sammen i åer, søer og havet ved den jyske østkyst. De har også en fiskehytte i Harreby ved Gram.

Dan har to bistader i skoven og laver honning. Lene er meget interesseret i geologi og samler på sten og fossiler. Sammen hygger de sig på familieudflugter, hvor de fisker, samler sten og gerne nyder en medbragt madkurv og grillpølser.

Let adgang til både natur og internet
"Vi bor midt i dejlig natur og kan nå så meget anden dejlig natur i løbet af en halv time eller mindre. Og selvom vi bor på landet, kan vi med det fantastiske bredbånd hurtigt nå alt digitalt hjemmefra. Det er vores venner og familie i Ribe faktisk misundelige over", fortæller Dan smilende.

"Vi er glade for at bo her, så glade at vi nok skal slæbes herfra en gang om mange år", joker parret med store smil.

Interview november 2013