Tid til at leve

Et glad og sundt familieliv med tid til at leve og få pulsen op

"Vi snakker hver dag om, hvor glade vi er for at bo i Læborg", siger Johannes og Katja Bjerre samstemmende. "Men det er svært at sætte ord på, hvad det er, der gør det. Det er bare et charmerende og dejligt smørhul".

"Vi kendte faktisk ikke Læborg, inden vi flyttede hertil. Det var primært Fenja og Tais' skolegang på Vejen Friskole, der gjorde, at vi valgte at flytte til Læborg. Privatskolen flyttede fra Vejen by til Læborg i 2011. Men hvor har det været godt, at vi flyttede hertil", smiler Johannes og Katja.

Fenja kommer genert forbi sammen med en veninde. Hun tager lillebror Emil på armen og med ud til trampolinen i haven med den fantastiske udsigt til marker og skov. Tais kigger ud over rækværket fra første sal og spørger, om han og legekammeraten må tage en sodavand.

Her summer stille af glade og aktive børn.

Varme og aktiviteter
"Vi er blevet taget så godt imod i Læborg. Med det samme blev vi inviteret med i de mange aktiviteter på Fru Mettes Vej, hvor vi bor. Sidste år var vi med i 'DM i dart og bob' på Fru Mettes Vej", griner Johannes.

Læborg er en rigtig børne- og familievenlig by. Her er små sikre veje og mange aktiviteter og foreninger for hele familien. For eksempel står naboen Marianne for tennis, Tais går til spejder og Katja løber i den lokale løbeklub "Læborg runners".

Johannes løber ikke selv men stiller glad op som vandbærer ved de forskellige løb Katja deltager i. Mens stoltheden lyser ud af ham fortæller Johannes, at Katja er en rigtig god løber, og at hun blandt andet har løbet 100 kilometer i et løb i Bramming for et par år siden og kom i mål som en af de hurtigste.

Katja er en aktiv idrætspige, der har løbet i mange år, og før fødslen af Emil for godt et år siden underviste hun i bodypump på Vejen Idrætscenter. "Vejen Idrætscenter er et fantastisk sted. Der foregår så meget, og det er faktisk det ottende største idrætscenter i Danmark. Det kan vi godt være stolte af i Vejen Kommune", mener Katja.

Vejen til Læborg
"Vi mødtes for alvor i nattelivet i Esbjerg i 2010", smiler Johannes og Katja varmt.

Efter i en årrække at have været kastet rundt i Danmark i forskellige turnusophold boede Johannes i 2010 i Esbjerg, hvor han i 2007 var blevet færdig med sin uddannelse til praktiserende læge. På grund af skilsmisse havde han dog dengang droppet planerne om at investere i egen praksis. Han var i stedet gået i gang med en specialuddannelse i psykiatri og underviste på sygeplejerskeuddannelsen, mens han arbejdede på Spangsbjerg Hospital.

Katja boede i 2010 med sine børn i Vejen. Katja kom fra Hjørring i 1996, men har aldrig overvejet at flytte tilbage dertil. I stedet startede Katja på sygeplejeuddannelsen i Esbjerg. Og den dag i 2010, da Katja fejrede sin nyerhvervede titel som sygeplejerske i Esbjergs natteliv sammen med sine holdkammerater, mødte de nogle ansatte fra sygehuset - blandt andet Johannes. Og de har været sammen siden.

Først boede Katja og Johannes hver for sig i henholdsvis Vejen og Esbjerg. "I Vejen Kommune kan man få byggegrunde og huse med have, som er til at betale. Egentlig havde vi planer om at bygge nyt hus sammen, men så blev huset, vi nu bor i sat til salg, og det købte vi i stedet", siger Katja.

Tid til at leve
Johannes arbejdede fortsat på Spangsbjerg Hospital, og Katja arbejdede som operationssygeplejerske på Kolding sygehus. Arbejde med skiftende arbejdstider og lange vagter. Ikke et familievenligt arbejdsliv.

Da det blev muligt at overtage lægehuset i Gesten, tog Johannes derfor orlov for i en tremåneders periode at arbejde der som vikar. Det var en dejlig oplevelse, hvor han hver dag tog glad hjem om eftermiddagen.

Og i 2012 valgte Johannes derfor at købe lægepraksissen i Gesten. De tidligere ejere Bodil Lefevre og Poul Risager havde haft lægepraksissen i 35 år men arbejder der nu på deltid. "Det har givet et rigtig godt overlap", sige Johannes.

Han er blevet taget rigtigt godt imod af folk i Gesten og er faldet godt til. "Jeg har nu et arbejde, som jeg er superglad for, og så har jeg også fået et arbejdsliv, som er meget familievenligt", siger Johannes med ro og glæde i stemmen.

Bodil og Poul vil begge gerne på pension, så Johannes leder efter en partner til praksissen. "En, der også vil have et dejligt familievenligt arbejdsliv, fem minutter fra motorvejen - Og kun cirka 2,5 time fra Parken i København", griner Johannes.

Katja er efter barsel startet på deltid som sygeplejerske i lægepraksissen i Gesten. En helt anden form for sygeplejegerning og med mulighed for lige at løbe hjem fra arbejde. "Der er jo ikke ret langt, kun cirka 7,5 km blandt andet ad en lille grusvej, hvor du kommer forbi marker med dromedarer og kænguruer", fortæller hun.

Med plads til alle børn - dine, mine og vores
På Fru Mettes Vej i Læborg bor Katja og Johannes i et dejligt velindrettet lyst træhus med plads til hele familien på to voksne og seks børn i alderen fra knap et til 17 år. Johannes' tre sønner Mathias, Lukas og Tobias på 17, 15 og 11 år bor til daglig i Esbjerg men er med i Læborg hver anden weekend.

Katjas to børn Fenja og Tais på 12 og 10 år bor hos Katja og Johannes hver anden uge. Og så seneste solstråle i familien, Emil på knap et år. Johannes viser glad familiebilledet fra deres bryllup i Læborg Kirke i 2012 med alle seks børn.

Interview maj 2013