Gode venner

Her har vi gode venner

Forældrene Kurt og Lis, Mathias på 11 og Maria på 8 år er enige om, at det er dejligt at bo på landet og her i Lintrup. For her kender næsten alle hinanden, ved hvor børnene hører til og hjælper hinanden, hvis der for eksempel sker børnene noget, eller der har været noget 'anderledes' fx ved ens hus.

Der er travlhed i køkkenet; alle er i gang med at lave madpakker. Lige om lidt er der eftermiddagshygge omkring køkkenbordet. Det gør familien Lund Pedersen ofte om eftermiddagen, inden de skal videre til dagens forskellige fritidsaktiviteter og gøremål.

Mange børn og gode legemuligheder
Lintrup et godt sted at bo, fordi her er venner, frihed til leg og ikke så meget trafik. Mathias tæller sig hurtigt frem til, at der er 17 børn på alder med ham. Ifølge Lis er de også en stor årgang, og "der er flyttet mange børnefamilier til, nogle af dem har selv boet her som børn men har været væk nogle år og er så flyttet tilbage igen".

Her er både børnehave, skole, SFO, aktivitetscenter, og dejlig natur i "baghaven" bl.a. Viggos søer, som skole og SFO bruger meget. Her er tryghed og muligheden for at have et aktivt socialt liv.

Der er megen leg udendørs på byens boldbaner og i aktivitetscentret. Men faktisk har Lis og Kurt sammen med en "bagbo" i en femårig periode lejet 2.000 kvadratmeter jord bag husene ud mod markerne.

Her har de lavet deres egen bold, cykel- og cross-bane. Et godt supplement for ungerne til udendørs leg. Men Mathias og hans venner har også tid til spil indendørs og han har været til sit første laan-party med gamerdøgn på nettet.

Maria synes, det er dejligt, at der ikke er så langt til de aktiviteter, som hun går til. Maria er også glad for, at der er veninder omkring hende, som hun trygt kan komme rundt til, - og det næsten uden at krydse vejen.

Lintrup har næsten alt
Familien synes stort set, de har det hele i Lintrup. Her er et rigt foreningsliv, hvor meget foregår i aktivitetscentret, forsamlingshuset og på byens boldbaner og nogle unge hjælpere. En gang om året bliver lavet et hæfte over mange af aktiviteterne. Der er for eksempel fodbold for børn, petanque, kroket, volley, gymnastik, badminton, spejdere, sangaftner, motionscenter og dans.

Lintrup har også deres egen svømmeklub med cirka 50 børn. De lejer Røddingscentrets svømmehal men har deres egne voksne trænere. Lis er både svømmetræner og formand for svømmeudvalget og finder også tid til at gå til zumba. Begge børn går til svømning, og Maria går også til gymnastik og dans. Og så går Mathias til fodbold i Brørup, da der ikke er fodbolddrenge nok til at danne hold i Lintrup.

Sammenhold og initiativ
"Mange af aktiviteterne skyldes det store sammenhold i byen og de mange initiativrige mennesker. Faktisk opstod danseundervisningen ved et tilfælde i forbindelse med, at byens tøseklub med påhæng havde arrangeret vild-med-dans-aften med underviser fra Dansestudiet Step By Step. Vi har også en knallertklub for voksne mænd, hvor der bakses med knallerter og arrangeres udflugter. Vi planlægger ikke arrangementer et år frem men er mere spontane. Der har for eksempel været udflugter til Horsens statsfængsel og veteranbiludstilling på Fyn", fortæller Kurt.

"Da jeg først kom til Lintrup-området var jeg kendt som Kurts kæreste. Men da jeg blev aktiv i byens foreningsliv, har jeg lært folk at kende og de mig, så nu hedder jeg Lis" griner Lis og fortsætter: "Det er noget af det gode ved at være aktiv i foreningslivet; du får et navn, og du lærer hurtigt flere at kende. - Kurt er fra området, så han var allerede kendt."

Årets begivenhed - byfesten
"Det er bare noget, vi skal med til", er Kurt og Lis enige om. Der udgives et helt lille hæfte med programmet for dagene. Og der sker rigtig meget. Der er blandt andet sognedyster mellem de syv sogne, traktorringridning for både mænd og kvinder, og det kulminerer lørdag aften, hvor der er spisning med deltagelse af cirka 270.

Havemennesker
Kurt og Lis har boet ved og i Lintrup, siden de flyttede sammen. Først boede de ti år i et stuehus tilhørende en gård med kvæg, hvor Kurt var driftsleder. For seks år siden skiftede Kurt job, og de købte deres eget totalrenoverede hus i Lintrup by med marker som nabo. Det var kun til salg i otte dage, men det var huset, og Kurt og Lis ville gerne blive i området.

"Vores største bekymring, da vi flyttede fra gården var, om her var plads nok til alle vores aktiviteter. Men vi har købt noget af nabomarken, så vores have nu er næsten fordoblet", siger Lis og Kurt med store smil. For Lis og Kurt er havemennesker med stort H.

Mathias sukker smilende og siger: "Mor og far har altid gang i et eller andet i haven. De får aldrig nok". "Ja, det er faktisk kun, når vi er på camping, at vi ikke har gang i et eller andet", tilføjer Lis, "men ofte er det familieprojekter vi er sammen om og alle har glæde af; og vi kan nu godt li' at det ser pænt ud."

Lokale rødder
Både Kurt og Lis er vokset op i området. Lis er vokset op i Rødding, hvor hendes forældre stadig bor. Hun har fire søskende, hvor de tre bor i Sydjylland. Egentlig ville Lis ikke bo hverken på landet eller giftes med en landmand, men så kom Kurt…

Kurt er vokset op med to mindre søstre på en gård mellem Dover og Hjerting. Ved at bo i Lintrup har de glæde af to par bedsteforældre samt otte fætre og kusiner til deres to børn indenfor kort afstand. Det nyder de alle fire.

Interview november 2013