Svampetur i Klelund Dyrehave

Kronhjortene brøler i baggrunden, og man kan se, hvor vildsvinene selv har været på jagt efter noget spiseligt og har pløjet mosset op. Hverken kronhjorte eller vildsvin viser sig dog under svampejagten, men de er der et sted, og det er med til at sætte en stemningsfuld kulisse.

   

Mona Møller Christensen fra Gå i Gang fortæller kort om, hvilke svampe man skal gå efter, og hvilke man skal lade stå. Man kan også se en udstilling af de svampe, der er spiselige og dem man skal gå langt uden om. Mona anbefaler at gå efter dem med rør i stedet for lameller. Kantareller og tragtkantareller har ribber, og de er gode spisesvampe. Der er også en orange kantarel, som har lameller, og den skal man ikke spise. Karl Johan bliver også nævnt som en god spisesvamp.

Vildsvin
"Og så er der jo vildsvin her; hvis I møder nogen, så træk lidt til siden og lad dem komme forbi. Der er fart på. Man kan tydeligt se, hvor de har rodet i skovbunden," fortæller Mona. Deltagerne spreder sig ud og forsvinder ind mellem grantræerne. Mosset står grønt og frodigt og har nogle steder pakket faldne træstammer fuldstændigt ind i et grønt tæppe.

Der er store myretuer med tissemyrer - et sted er de møjsommeligt ved at transportere en skarnbasse op på toppen af tuen. Det summer af liv i skoven, hjortene brøler i det fjerne, og fuglene synger. Samtidigt er der også en fantastisk ro mellem træerne.

   

Har fået mod på at finde tragtkantareller
Marianne Sommer fortæller: "Det er min årlige svampetur, jeg er med på i dag. Jeg har været med de sidste fire år i hvert fald. Jeg synes bare ikke, jeg har erfaring nok til selv at gå ud og plukke svampe. Det ender jo gerne med, at man har en hel kurvfuld, og når så dem, der har forstand på det har sorteret dem, så er der måske tre-fire svampe tilbage. Men nu kan jeg godt mærke i år, at de her tragtkantareller, dem har jeg styr på, og dem er der mange af". 

Helmuth Andreassen fra Svampeklubben Æ Skurrehat hjælper til på turen og sorterer sammen med Mona de svampe, folk har samlet. Ud over arten kigger de også efter orm og om de er begyndt at blive smattede. Nogle gange fjerner de rigtigt meget af svampen for at efterlade en lille del, der er til at spise. "Det er, hvad der er tilbage af en Karl Johan, efter at Mona har været der. Mona er lidt skrap", lyder det. "Ja, men det er fordi jeg vil kunne sove roligt i nat", svarer Mona uanfægtet.

   

Skøn duft af svampestuvning
En flok trofaste medhjælpere snitter svampe og steger dem med margarine, bacon og fløde. Stuvningen står og simrer i en slags wokgryde og udsender en liflig duft. "Man kan dufte det helt ud i skoven", lyder det fra en svampejæger, der vender tilbage med dagens høst. Og selvom der er snittet og tilberedt store bunke svampe, bliver der spist op. Franskbrød, eventuelt med et lag leverpostej, og så en gang stuvede svampe ovenpå; det smager fantastisk. Stemningen er god efter en tur i skoven og noget godt at spise.

   

Bemærk: Klelund Dyrehave er privatejet; i anledning af svampeturen har ejerne givet svampejægerne lov til gå inde mellem træerne, men til dagligt skal man holde sig til veje og større stier. Man må besøge dyrehaven fra klokken seks om morgenen til solen går ned.

Forfatter: Charlotte Thomsen, kultur- og turismekonsulent i Vejen Kommune.


Hvis du vil vide mere om at samle svampe:
Må jeg selv plukke svampe? Læs mere om svampe hos Naturstyrelsen

Hvad må jeg samle, og hvor må jeg samle det? Læs mere om, hvor du må færdes, og hvad du må samle på Naturstyrelsens hjemmeside.  

Vil du med på svampetur? Gå i Gang holder typiske to svampeture i efteråret - læs mere på www.FriluftsVejen.dk